Výpis článků 

Tento týden patří knihovnám, ale především knihám a čtenářům a vůbec všem, kteří mají knihovny a knihy rádi.

V úterý 27. 9. jsme zahájili zimní semestr Virtuální univerzity třetího věku. První přednáška cyklu Rituály evropských královských rodů byla moc zajímavá - také to neměly lehké, ty malé princezničky a princátka... Kdo se k nám chce ještě připojit, může - další přednáška (královské narozeniny a křty) bude v úterý 11. října, opět od 10:00. Po...

V úterý 28. června proběhlo v knihovně slavnostní pasování na čtenáře. Zkrotit všechna písmenka není jen tak, ale i letošním 18 prvňáčkům se to s pomocí paní učitelky Jitky Říhové podařilo. A svět, který se jim tím otevírá, stojí za to.

Konečně jsme se po dvou letech dočkali a v sobotu 14. května jsme si za krásného slunečného počasí užili knihovnické Hry bez hranic.

Ve středu 11. května bude v obecní knihovně možné zakoupit si žlutou kytičku v rámci Českého dne proti rakovině, a to od 9 do 17 hod. Minimální cena jedné kytičky je 20 Kč. Kytičky budou k dispozici také na obecním úřadě a pro děti ze ZŠ Dalovice i o přestávce ve škole.

Milé maminky, přijďte se svými ratolestmi mezi další děti do dětského klubu Budulínek, který se koná v knihovně - ve středu 30. března, od 10 do 10:45 (přibližně - záleží na výdrži děťátek :-))

V březnu proběhla ve 4. a 5. třídě soutěž Nekoktám, čtu! Ve které soutěžící děti dostanou knížku, z níž porotě čtou určený, přibližně dvoustránkový úryvek. Na přípravu mají cca 10 minut. Čtyřčlenná porota pak hodnotí úroveň čtení - např. plynulost, hlasitost, přiměřenou rychlost, ale i výraznost a dramatičnost. A důležité je také porozumění...

Od středy 23. března se v knihovně bude konat kurz českého jazyka pro "dalovické Ukrajince". Lektorku zajistil ředitel ZŠ a MŠ Dalovice ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem. Kurz by měl probíhat 2x týdně až do letních prázdnin.

Zapojili jsme se do soutěže o největší model prof. Myšpulína, známého vynálezce z Třeskoprsk. V předvánočním čase i po Vánocích byl v knihovně týmem odborníků (sestaveným z žáčků 2. a 3. třídy) sestrojen robot APOBAB a robotický pes Vrtichvost, které doteď vítají všechny návštěvníky u vchodu do knihovny.

Začátkem února se v naší knihovně rozběhly dva kurzy Virtuální univerzity 3. věku. Na České dějiny v souvislostech II dorazilo 5 zájemců a na kurz Genealogie 7. Do 27. února je ještě možné nastoupit (o již proběhlé přednášky nepřijdete - účastníci budou mít všechny přednášky svého kurzu k dispozici ke zhlédnutí až do konce dubna). Také jsme předali...

Srdečně zvu všechny seniory z Dalovic i odjinud - na Virtuální univerzitu 3. věku, která bude probíhat od února do dubna 2022. Můžete si vybrat ze dvou kurzů, případně chodit na oba. Přihlášky a bližší informace v knihovně. Můžete přijít i na první setkání a pak se teprve rozhodnout, zda chcete pokračovat.