Výpis článků 

Letošní knihovnické Hry bez hranic se konaly v sobotu 20. května v areálu vedle Krajského úřadu KV a hlavním pořadatelem byla Krajská knihovna Karlovy Vary. Loni jsme to byli my - vzpomínáte si na zástupy krásných stromových bytostí, "veverek" aj. v zámeckém parku? Zatímco minulý rok V Dalovicích byly tématem her "stromy" (vzhledem k našim památným...

V pátek 19. května jsme se zúčastnili promoce na České zemědělské univerzitě v Praze, kde byl slavnostně promován první absolvent naší dalovické Virtuální univerzity 3. věku Miroslav Váňa. Obřad byl velmi důstojný, krásný i dojemný a pro všechny přítomné byl velkým zážitkem.

Dnes přišla na besedu 2. třída. U příběhu z knihy Pavla Brycze Dětský zvěřinec jsme si povídali, proč se některé děti mění ve zvířátka - třeba v draka. Ale nejdříve nám oblíbené karty Dixit pomohly vyjádřit, co pro nás znamenají knížky a čtení. Je úžasné, na co dokáží i druháci přijít.

Začátkem dubna se ve 4. a 5. třídě konala soutěž Nekoktám, čtu!, které se zúčastnilo celkem 15 žáčků. Jako vždy panovala v obou třídách příjemná atmosféra, za což patří dík dětem soutěžícím, ale i těm nesoutěžícím, které tvořily obecenstvo, a paním učitelkám – Soně Kubátové a Hance Švúbové i milým porotkyním Jitce Dercové a Lence Polanské.

Poslední březnový pátek a hlavně noc patří už tradičně dětem a jejich nocování v knihovnách, školách a dalších institucích. Naše knihovna uspořádala "Noc s Andersenem" už popáté a jako téma jsme si vybrali Harryho Pottera. Toho jste u nás sice nepotkali, protože jsme se přenesli o několik desetiletí před jeho narození, kdy byl prof. Albus Brumbál...

Dnes vyšlo první číslo Nebeského zpravodaje a je to opravdu vážné: Vánoce jsou v ohrožení - Ježíška unesli. Naštěstí se dalovické děti zapojily a vytvořily jeho portrét, aby usnadnily pátrání.

V neděli začal advent, ale první okénko adventních kalendářů se otevře až zítra.
A to i u nás v knihovně. Jen místo čokolády přilétne do knihovny každý den jeden list Nebeského zpravodaje se žhavými novinkami. Ve všední dny na vás budou nebeské noviny čekat v knihovně, o víkendu je najdete v dolním okně vedle vchodu do budovy. Přečtete si...

Po celý listopad probíhá sbírka u příležitosti Dne válečných veteránů (11. 11.). V knihovně i na OÚ si můžete až do konce měsíce zakoupit vlčí mák a podpořit uchování příběhů, které by neměly být zapomenuty, i ty, kteří tyto příběhy tvořili.

Tento pátek a sobotu jsme se zúčastnili tradičního, již 10. dalovického bazárku, který už několik let na sále dalovického obecního úřadu pořádá paní učitelka Soňa Kubátová. Všichni zde mají možnost prodat i nakoupit nové věci a dárkové zboží, ale hlavně zde mohou prodat oblečení i hračky, ze kterých už jejich děti vyrostly a naopak nakoupit "nové"....

Opět se se v knihovně konají setkávání maminek (nebo taky babiček, tatínků či dědečků) s malými dětmi do 3 let. Děti mají možnost pohrát si a seznámit se s knížkami (máme spoustu leporel). Společně si trošku zazpíváme, "zatančíme", protáhneme a povíme pohádku. Tak přijďte mezi nás :-)

Jako každý rok pořádal Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR v rámci Týdne knihoven v prvním říjnovém týdnu slavnostní ocenění nejlepších základních a městských knihoven.